Envelopjes

envelopjes_introOké, na al die breiwerkjes nu eens wat anders: papier!
Je ziet op veel blogs en knutselplaatsen zelfgemaakte envelopjes opduiken.  Heel leuk vind ik die. Meestal wordt er aangeraden om een bestaande envelop te nemen, deze boven stoom te houden zodat de lijm lost en dit als patroon te gebruiken voor je eigen enveloppen. Goed idee, maar bij mij passen die patronen vaak niet mooi op het paper dat ik wil gebruiken..

Om mijn papier zo volledig mogelijk te benutten, teken ik daarom mijn patroon zelf op maat van het papier. Ik laat jullie hieronder zien hoe ik dat aanpak voor een recht model. (Sorry voor de soms wat wazige foto’s, het is m’n dagje niet..)

1) Materialen

materials

Om kleine envelopjes te maken zoals ik heb je nodig:

  • (vouw)papier
  • velletje kladpapier (groter dan je vouwpapier)
  • schaar
  • potlood
  • gom
  • lijmstift
  • lat

2) Formaat bepalen

IMG_6873

Leg het papier waar je een envelopje van wil maken op een kladblad. In mijn geval een vouwblaadje van 13 x 13 cm. Neem de maat over op het kladblad met een potlood.

IMG_6874

Knip het kladblad netjes op de lijnen uit.

IMG_6875

3) Verhoudingen bepalen

In de breedte:
Meet de breedte van je blad en verdiep je even in volgende formule. Het is waarschijnlijk veel makkelijker dan het er op het eerste zicht uit ziet.

totale breedte – 1cm overlapping = werklengte(WL)

(kwart WL + 1 cm overlapping) + helft WL+ kwart WL

bvb: Mijn blaadje is 13 cm breed. Min 1 cm overlapping is dat 12 cm. Dan worden de afmetingen voor mij:

(3 cm + 1 cm) + 8 cm + 3 cm

IMG_6876

In de lengte:
Hier kon ik geen mooie formule voor bedenken. Ik doe het een beetje op het oog. Vanonder meet ik 1,5 cm af voor het onderflapje. Voor het bovenflapje meet ik hier 2,5 cm af. Een beetje experimenteren is dus de boodschap. Daarom is het ook zo handig om eerst met een kladblaadje te beginnen ;-)

IMG_6877

Om het envelopje een mooiere afwerking te geven, meet je aan de boven- en onderflap in spe een halve cm af en verbind je die met het punt waar de reeds getekende lijnen elkaar kruisen.

IMG_6878

4) Sjabloon uitknippen

Rond nu de hoejes af en knip het geheel uit (Het is niet verkeerd om alle hoekjes af te ronden, maar aangezien er een paar niet zichtbaar zullen zijn heb ik het bij dit voorbeeld niet overal gedaan).

IMG_6879

Wanneer je dit hebt gedaan is je sjabloon af! Schouderklopje aan jezelf! Om zeker te weten of alles klopt kan je je sjabloon vouwen zoals je dat bij je envelopje zou doen om te kijken of alles klopt. Je kan nu nog wat aanpassen als je wilt.

IMG_6881

5) Envelopjes maken!

Nu kan het envelopjes maken echt beginnen. Neem je sjabloon en leg het op de achterkant van je (vouw)papier. Ga nu met je potlood zachtjes langs de randen van je sjabloon.

IMG_6882

Knip de (vouw)blaadjes uit op de potloodlijn. Probeer heel zorgvuldig te knippen. Hoe strakker en netter, hoe professioneler je envelopjes er uit zullen zien.

(merk op dat je maar kleine stukjes goed papier verliest. Deze restjes kan je nog goed gebruiken om met een pons vormpjes uit te drukken)

Vouw de verschillende flappen.

IMG_6883

Zet nu een streepje lijm op de korte zijflap. Vouw daarna eerst de lange zijflap dicht en leg er dan de korte flap over. Duw zachtjes aan.

IMG_6884

Lijm het korte onderflapje tegen het envelopje.

IMG_6885

Eventueel kan je met een gom nog wat resterende potloodlijntjes weggommen en… Tadaah! Klaar! Voor je ’t weet heb je een berg, net als ik.

IMG_6886

6) Andere formaten

Ik gebruik deze kleine envelopjes in verjaardagskaarten. Als ik een centje wil geven stop ik het eerst daar in. Op die manier dwarrelt er niet ineens genant een briefje geld uit je kaart. Mooi en discreet dus.

Maar misschien wil je wel enveloppen maken voor een heel andere gelegenheid? Of voor een ander formaat papier? Ga dan eens op deze link van designers toolbox kijken (engelstalig). Je vind er ook afmetingen van folders en cd/dvd doosjes…

One thought on “Envelopjes

Geef een reactie