Leve de rondbreinaald!

intro_wipaprilMoeilijk? Duur? Helemaal niet! Durf je het niet aan om er mee te beginnen? Laat me je overtuigen!

Waarom ben ik zo enthousiast? Ik had bij het breien met gewone naalden steeds last van een verkramping in m’n schouders. Hierdoor kon ik maar steeds korte stukjes achter elkaar breien en was ik na een tijdje niet zo gemotiveerd meer om m’n werkje af te maken. Want net als ik er een beetje in begon te raken moest ik weer stoppen omdat die kramp echt niet leuk was. Sinds ik met rondbreinaalden brei ben ik niet meer te stoppen!

Het leuke aan rondbreinaalden is ook dat je ze makkelijk kunt mee kunt nemen, en ook midden in een naald stoppen is een minder groot probleem dan met rechte naalden. Ze nemen niet veel plaats in beslag en passen zo in je handtas!

Hoe ziet een rondbreinaald er nu eigenlijk uit?

Je hebt rondbreinaalden in verschillende diktes, net als gewone breinaalden.
Het draadje tussen de naalden is meestal even dik, maar bestaat wel in verschillende lengtes. 80cm is de standaard lengte, maar je hebt er ook in 40cm, 60cm, en bvb 100cm.

Je kan met deze naalden in de rondte breien, maar ook gewoon recht, zoals je met gewone naalden zou doen.

Hoe begin je er aan?
Wel, je doet gewoon of t gewone naalden zijn en je zet je steken op.

IMG_7046Dit zijn niet genoeg steken om een rondte te kunnen maken met deze naald. Meer steken opzetten of een andere naald kiezen is dus de boodschap!

IMG_7048

Wil je in de rondte gaan breien dan keer je je naald niet maar begin je na het opzetten aan het begin van je opzetsel. Let hierbij wel op de volgende dingen:

  • Zorg datje breisel niet gedraaid zit, anders kom je tegen het einde van je naald in de problemen
  • Zorg ervoor dat de kabel van je naald geen deuk krijgt maar mooi rond blijft.
  • Maak zeker even een proeflapje voor je echt begint. Omdat je nu met de naalden “los” in je handen breidt kan de spanning of “vastheid” van je steken wel eens anders zijn dan normaal. Ik brei bvb veel losser met een rondbreinaald.

Kan je hier nu ook sokken mee breien?
Nee, jammer genoeg niet (alhoewel, er zijn trucken met twee rondbreinaalden op internet te vinden). De kleinste naalden waarmee je rond kunt breien als er een kabeltje tussen zit is toch wel ongeveer 40cm omtrek. Wil je iets kleiners in de rondte breien zal je waarschijnlijk terug moeten vallen op vier of vijf naalden met dubbele punten, of je moest reusachtige sokken willen maken natuurlijk. Ik hou je niet tegen..

IMG_7045En wat kost dit allemaal?
In de Veritas kosten degelijke naalden in allerlei maten en lengtes ongeveer tussen de 5 en 7 euro. Niet heel goedkoop, maaaar..
Tijdens de wintermaanden kan je in de Zeeman goedkoop rondbreinaalden (en gewone breinaalden, haaknaalden en wol) kopen!

Geef een reactie