Inspiratie: Karl Blossfeldt

blossfeldt3-3

Karl Blossfeldt (1865 – 1932) was een Duitse fotograaf, beeldhouwer, leraar en artiest die zijn thuisbasis in Berlijn had. Hij is het bekendst om zijn close-up foto’s van planten en bloemen. Eigenlijk nam hij die foto’s vooral als (al dan niet educatief) studiemateriaal voor zijn eigen zerken en zijn lessen ornamentiek die hij gaf op de Koninklijke Kunstacademie in Berlijn.

Karl_Blossfeldt_1895

Hij heeft nooit fotografie gestudeerd en beschouwde zichzelf zeker niet als fotograaf. Toch bouwde hij wel zelf zijn camera’s, waarmee hij objecten tot 30x kon vergroten. Op die manier kwamen er details van de plantenstructuur vrij die je anders nooit zouden zijn opgevallen.

Large_WL_Photo_Karl Blossfeldt 114

Door de jaren heen verzamelde hij een enorme fotocollectie die tegen het einde van zijn leven gepubliceerd werd als boek met de titel “Urformen der Kunst”.

De plant moet als een totaal artistiek en architecturale structuur beschouwd worden.

Het fotografisch werk van deze man inspireert me enorm. De eenvoud van de details geven een schoonheid weer waar je je eerder nooit bewust van was. En dan die prachtige vormspanning die naar voor komt, waarvan je verwacht ze bij een kunstenaar te zien maar niet meteen aan natuur linkt!

Pas toen ik details van planten uit hun natuurlijke omgeving gehaald zag, kon ik hun vorm sterk bewonderen. Vreemd toch eigenlijk? Aan de andere kant, je ziet pas iets werkelijk als je je er ook op richt.

Karl_Blossfeldt_Mulberry_Ash_and_Dogwood_1928_108_129

(Deze afbeeldingen zijn niet mijn eigendom. Ik heb vergeefs gezocht naar de eigenaar om deze te kunnen vermelden.)

Geef een reactie