The Jealous Curator

Soms zie je anderen met creatieve ideeën afkomen waarbij je meteen een soort jaloezie bekruipt. “Waarom heb ik daar zelf nooit aan gedacht! Daar had ik zelf ook makkelijk op kunnen komen!”
Maar je hebt het nooit gedaan…

Dat dacht de Amerikaanse Daniëlle ook en na verloop van tijd begon ze met een blog
waar ze kunstenaars en kunstwerken die haar aanspraken besprak. Ze noemt zichzelf “The Jealous Curator“, net zoals haar blog. Daar is “Damn. I wish I thout of that.” haar slagzin bij al haar besprekingen. Ook al ben ik het niet altijd eens met haar stijl en keuzes, wat vaststaat is dat ze een mooie waaier aan versie, nieuwe ideeën blijft binnenbrengen. Het geeft ook duidelijkheid over hààr persoonlijke smaak. Ze bespreekt veel grafische artiesten, schilders, maar ook driedimensionaal werk. Een ideale site om meer kunstenaars en nieuwe stijlen te ontdekken!

Ik vind dit voor een creatief/kunstzinnig persoon een heel mooi uitgangspunt om van te vertrekken. Een inspiratiebron die zelfs je jaloezie aanspreekt wakkert bij jezelf een drang aan ook zelf ook aan de slag te gaan, om het zelf misschien beter te doen. Of dat toch zeker zelf te willen. En een gevoel van uitwisseling treft me daarbij.

Ook om dat als uitgangspunt te nemen voor besprekingen van kunstwerken lijkt mij goed werken. Het zet je in gang vanuit je emotie en vanuit je passie. Zo verval je niet te snel in een louter cognitieve kijk op de zaak (iets dat mij in besprekingen of analyses wel eens durft te overvallen). Misschien is dit een wel erg vrouwelijke benadering, but hey, that’s what I am anyway.

Conclusie: Als ik haar blog zie denk ik bij mezelf “Dju, leuk concept! Dat ik daar zelf niet op ben gekomen!”

Enkele kunstenaars met werk dat mij aanspreekt, die daar besproken worden:
Hitomi Hosomo
Mark Demsteader
Dalila Dalléas Bouzar
Robert Roth
Brooks Salzwedel
Karen o’Neil

Geef een reactie